Suroviny

 Suroviny

Je známo, že jen nejlepší vína lze vyrobit v dřevěném sudu. Jakou dřevinu si vybrat?

Dub francouzský:

Dub zimní (Quercus petraea a Quercus sessilis) – tato dřevina převládá v oblastech Centre (Allier, Troncais, Nevers) a Vosges.  Jeho vlatností je vyšší aromatický potenciál, dřevo těsnější, látky ze dřeva jsou lépe extrahovatelné do vína

Dub  letní  (Quercus robur a Quercus pendunculata) .  Těží se v oblastech Limousin,Bourgogne. Dřevo je hrubozrnější, nižší podíl aromatických látek.

Z každé oblasti má toto dřevo trochu jiný dopad na víno, má odlišné vlastnosti, mnozí bednáři kombinují složení dužin v rámci jednoho sudu (někdy i s akátem). Dřevo z těchto oblastí je řidší, než u dubu amerického – předává vínu aroma jemněji v menším rozsahu.

Dub americký:

Dub bílý (Quercus alba) se využívá z oblasti Indiana, Iowa, Kentucky, Missouri, Ohio a Oregon. Rozdíly v chuti jsou z různých oblastí daleko méně patrné, dřevo je těsnější (hustší) a dodává vínu robustnější příchuť, má nižší obsah fenolických látek, vyšší obsah aromatických látek.

Naší specializací je právě dub americký, pocházející z oblasti Ozark, Missouri.

Image

Dub bílý

Výskyt dubu v USA

Dub bílý: Indiana, Iowa, Kentucky, Missouri (Ozark), Ohio, Oregon
Image

Dub zimní, dub letní

Výskyt dubu ve Francii

Dub zimní: Allier, Troncais, Nevers, Vosges
Dub letní: Limousin, Bourgogne